Zemiakové krokety plnené nivou s medvedím cesnakom
Jar je obdobie, kedy chodíme pravidelne zbierať medvedí cesnak a potom ho máme plnú chladničku a pridávame ho úplne všade. Je to zelený lístok, ktorý obsahuje neskutočné množstvo vitamínov a použiť sa dá na veľa spôsobov. Pripraviť si z neho môžete polievku, prívarok, omáčku, pesto, šalát alebo len tak zahryznúť k chlebíku. Naši predkovia ho používali okrem korenia aj ako liek pri liečení mnohých ochorení. Prečo sa však volá medvedí? Môže to byť aj preto, že má toľko sily, ako medveď alebo keď ho spracovávate v kuchyni, tak kuchyňa vonia ešte aj na druhý deň po cesnaku. No legenda však tvrdí, že sa tak volá práve preto, že je to prvá rastlina, ktorú medveď konzumuje po dlhom zimnom spánku. Dávate si pozor keď pôjdete zbierať medvedí cesnak, aby ste sa teda nestreli s nejakým tým medveďom.
Tip: Ak nemáte čas robiť domáce zemiakové cesto, určite skvelo budú chutiť aj zo zemiakového práškového cesta.
INGREDIECIE:
- cca 50 lístkov medvedieho cesnaku
- 250 g syru niva – alebo iného aký máte práve doma
- 250 g zemiakov
- 75 g hladkej múku
- soľ
- olej
- cibuľa na ozdobu
- kyslá smotana na ozdobu
POSTUP:
Zemiaky uveríme v šupke najlepšie deň dopredu. Na druhý deň ich ošúpeme a nastrúhame na tej jemnejšej strane strúžika, pridáme múku a soľ. Vypracujeme príjemné nelepivé cesto. Múku prisypávajte postupne, pretože sa môže stať, že vaše zemiačky budú potrebovať menej alebo viac múky ako tie naše.
Z cesta vyvaľkáme valec, z ktorého odtrhávame kúsky cesta. Z nich tvarujeme placky, ktoré plníme syrom a medvedím cesnakom. Nivu si nakrájame dopredu na také 0,5 cm kocky a môžeme si ich rovno aj obaliť v medveďom cesnaku. Do stredu placky dáme kúsok syra s medvedím cesnakom.
Placku uzavrieme a vytvarujeme guľku, ktorú smažíme na dobre rozpálenom oleji z každej strany. Vyťahujeme na kuchynskú utierku, aby sa prebytočný tuk vsal a podávať môžeme s kyslou smotanou a osmaženou cibuľkou. Dobrú chuť!
Tip: Najlepšie je ich zjesť ešte horúce, aby sa vám syr pekne v strede ťahal. Krokety si však môžete pripraviť aj dopredu, dať do mrazničky a vytvoriť si tak domáci polotovar. Potom bude stačiť iba rozpáliť tuk a obed bude hotový raz, dva, tri!
No a po obede občas treba aj niečo sladké, skúste si spraviť aj tieto jednoduché cookiesky ako zákusok !