Domáce burgre II. – vegánske
Bezmäsitý burger ? Čo, áno aj taký variant existuje a my sme teda necítili rozdiel. Pridáme Vám sem recept aj na mäsovú verziu. Ale rozhodne vyskúšajte tú vegánsku a dajte nám vedieť!
INGREDIENCIE:
- 14 g ľanových semien
- 1 lyžičku rastlinného oleja
- 2 červené cibule, nakrájané na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, rozpučené
- 3 šálky (300 g) húb, jemne nakrájaných
- 40 g vlašských orechov jemne nasekaných
- sójová omáčka asi 30 ml
- 7 g mletého kmínu
- 4 g mletého koriandru (voliteľné)
- 190 g varená celozrnná ryža (kľudne aj zvyšok inej ryže z predchádzajúcich dní)
- 90 g strúhanky
- 7 g droždia (voliteľné)
- 115 g varenej hnedej šošovky
- 15 ml kečupu
- čierne korenia podľa chuti
POSTUP:
Do veľkej misky dáme mleté ľanové semienka so 60 ml vody a necháme nech sa vytvorí gél, ktorý nám namiesto vajíčka bude držať burgre pokope. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a cesnak a opečieme do zlatova, asi 5 minút.
Pridáme huby a vlašské orechy a varíme, kým sa väčšina vody neodparí, asi 5 – 8 minút. Pridáme sójovú omáčku, kmín a koriander a pokračujeme vo varení, kým sa všetka voda neodparí.
Pridáme varenú šošovicu do tej istej misky ako sú ľanové semienka a pomocou ponorného mixéra vytvoríme hustú kašu. K šošovici pridáme húbovú zmes, ryžu, droždie, kečup a korenie.
Pomocou rúk ich spojíme, kým sa úplne nezmiešajú a nevytvoria karbanátky. Na veľkej panvičke na miernom ohni pečieme placičky, do zlatá, asi 2 – 3 minúty z každej strany. Keď sú opečené, môžeme plniť žemle, zeleninou, majonézou a následne papať.