Zdravý brokolicovo-špenátový koláč

Niekedy sú dni, kedy si treba dopriať aj slaný koláč. Tento koláč je skvelým príkladom toho, že sa dá jesť veľa a aj zdravo. Zdravý brokolicovo-špenátový koláč máme úplne veľmi radi, pretože doň môžete dať všetky zvyšky, ktoré vám ostanú. Do náplne si môžete dať aj šunku, syr, vajce, ba aj hoc akú inú zeleninu. Základ je to dobre ochutiť a dobre upiecť.

INGREDIENCIE:

Cesto

  • 2 hrnčeky celozrnnej špaldovej múky
  • pol hrnčeka vody
  • 3 lyžice olivového oleja

Náplň

  • 1 a pol balenia tofu (cca 300g)
  • 200 g uverenej brokolice
  • 200 g baby špenátu
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice bazalky
  • 5 lyžičiek lahôdkového droždia

POSTUP:

Najskôr si pripravíme cesto. Múku zmiešame s olejom a vodou a vypracujeme mokré cesto. Cesto dáme do tortovej formy na spodok a aj po okrajoch. Môžeme si pomôcť mokrou lyžičou, vďaka ktorej sa nám cesto nebude lepiť a bude sa s ním lepšie pracovať. Cesto dáme predpiecť na 10 minút do vyhriatej rúry na 150 stupňov.

Pripravíme si plnku. Na troške oleja osmahneme cibuľu a cesnak (v prípade potreby podlejeme troškou vody) a dáme bokom. V mixéri si rozmixujeme tofu s trochou vody, bazalkou, soľou a lahôdkovým droždím. Vzniknutú plnku zmiešame na panvici s cibuľkou a cesnakom a pridáme čerstvý špenát, varenú brokolicu a dôkladne premiešame.

Cesto vytiahneme z rúry, naplníme pripravenou zmesou a dáme piecť na 180 stupňov približne na 45 minút. Podávať môžeme so zeleninou ako hlavný chod.

Ak si budete chcieť spraviť aj iný slaný koláč vyskúšajte napríklad tento z Francúzska :

One Comment

Add a Comment