Tandoori masala kura s Naan chlebom – video recept
Kuracie Tandoori je juhoázijské jedlo z kurčaťa marinovaného v jogurte a korení a pečené v tandoor, valcovej hlinenej peci. Jedlo je teraz populárne po celom svete. Modernú formu jedla spopularizovala reštaurácia Moti Mahal v Naí Dillí koncom 40. rokov 20. storočia.
Čo sa týka Naan chleba tak ide o plochý kváskový chlieb vyrobený z pšeničnej múky, ktorý sa pôvodne pečie v tradičnej peci nazývanej tandoor. Táto pec býva zhotovená z hliny alebo kovu a má podobu valca. Dosahuje výšku okolo jedného metra a je zapustená do zeme. V nej sa pripravuje aj pečie jedlo. Najčastejšie sa vykuruje dreveným uhlím.
Chlebové placky sa formujú a prilepujú k stene rozpálenej pece. Stačí niekoľko sekúnd a chlieb je hotový. Jedna strana je upečená teplom plochy na pečenie, zatiaľ čo z druhej strany ho zahrieva intenzívna žiara ohňa. Takýto chleba, je príjemným spestrením ku šalátom, môžete ho doniesť na záhradnú párty a určite všetkých ohúrite.
Budeš potrebovať:
Na Naan chleba:
- 1kg atta múky
- 10PL jogurtu
- 2 vajcia
- 2 ČL kypriaceho prášku • 1 droždie (42g)
- 3 ČL soli
- rímska rasca
- 350ml mlieka
- 1PL rastlinného oleja
- maslo na potretie
Na Tandoori masala budeš potrebovť:
- 1kg kuracích pŕs
- 4PL masla
- 4dl smotany
- 1 plechovka (400 g) lúpaných paradajok
- 1 plechovka paradajkového pretlaku
- 2PL medu
- 50g čerstvého zázvoru
- 2ČL tamarindu
- korenie: 1PL mletej škorice, 2ks celej škorice, 5-6 bobkových listov,1PL koriandru,
- 1ČL čierneho korenia, 1PL rímskej rasce, 1PL kurkumy, 2PL tandoori masala korenia
- 3-4 ks čerstvé chilli
- soľ
Postup Naan chleba
V miske zmiešame všetky suché suroviny na prípravu cesta. Jogurt vyšľaháme s vajcom a pridávame po častiach do múky a vymiešame cesto. Cesto si preložíme na pracovnú plochu, do stredu cesta spravíme prstom jamku do ktorej vlejeme olej a cesto dobre premiešame aby sme dostali mäkké a elastické cesto. Takto vypracované ho zabalíme do fólie a necháme 1⁄2 hod odpočívať. Následne ho rozdelíme na 20 porcií, vytvarujeme do tvaru guľky ktoré potom zatlačíme a necháme ešte prikryté 10 minút odpočívať. Každú placku vyvaľkáme na kruh približne 12,5 cm veľký, a opatrne vytiahneme prstami konce placky do max 23cm dĺžky. Placky opečieme do hneda na suchej rozpálenej panvici z oboch strán. Opečený Naan potrieme rozpusteným maslom a zabalíme do utierky prípadne alobalu, pokiaľ nedopečieme ostatné placky. Takto nám ostane mäkké a jemné do podávania.
Postup Tandoori masala kura
V mažiari rozdrvíme celý koriander a rímsku rascu. Zmiešame všetko ostatné korenie okrem bobkového listu a celej škorice. Nemusíme merať presné množstvo, potrebujeme približne rovnako z každého druhu, iba tandoori masaly potrebujeme 2x toľko. Zahrejeme panvicu a na sucho prehrejeme koreniny, cca 2 minúty. Na kocky nakrájané mäso v korení obalíme a dáme ho bokom. Do prázdnej panvice pridáme maslo, celú škoricu, bobkový list, zázvor a nakrájané chilli – miešame cca 1-2 minúty. pridáme mäso a osolíme. Miešame ďalšiu minútu a potom pridáme pretlak a drvené paradajky. Zamiešame a varíme ešte asi 15 minút na malom ohni. Asi v polovici pridáme tamarind. Na konci pridáme smotanu a med.