Tandoori masala kura s Naan chlebom – video recept

Kuracie Tandoori je juhoázijské jedlo z kurčaťa marinovaného v jogurte a korení a pečené v tandoor, valcovej hlinenej peci. Jedlo je teraz populárne po celom svete. Modernú formu jedla spopularizovala reštaurácia Moti Mahal v Naí Dillí koncom 40. rokov 20. storočia.

Čo sa týka Naan chleba tak ide o plochý kváskový chlieb vyrobený z pšeničnej múky, ktorý sa pôvodne pečie v tradičnej peci nazývanej tandoor. Táto pec býva zhotovená z hliny alebo kovu a má podobu valca. Dosahuje výšku okolo jedného metra a je zapustená do zeme. V nej sa pripravuje aj pečie jedlo. Najčastejšie sa vykuruje dreveným uhlím.

Chlebové placky sa formujú a prilepujú k stene rozpálenej pece. Stačí niekoľko sekúnd a chlieb je hotový. Jedna strana je upečená teplom plochy na pečenie, zatiaľ čo z druhej strany ho zahrieva intenzívna žiara ohňa. Takýto chleba, je príjemným spestrením ku šalátom, môžete ho doniesť na záhradnú párty a určite všetkých ohúrite.

Budeš potrebovať:

Na Naan chleba:

  • 1kg atta múky
  • 10PL jogurtu
  • 2 vajcia
  • 2 ČL kypriaceho prášku • 1 droždie (42g)
  • 3 ČL soli
  • rímska rasca
  • 350ml mlieka
  • 1PL rastlinného oleja
  • maslo na potretie

Na Tandoori masala budeš potrebovť:

  • 1kg kuracích pŕs
  • 4PL masla
  • 4dl smotany
  • 1 plechovka (400 g) lúpaných paradajok
  • 1 plechovka paradajkového pretlaku
  • 2PL medu
  • 50g čerstvého zázvoru
  • 2ČL tamarindu
  • korenie: 1PL mletej škorice, 2ks celej škorice, 5-6 bobkových listov,1PL koriandru,
  • 1ČL čierneho korenia, 1PL rímskej rasce, 1PL kurkumy, 2PL tandoori masala korenia
  • 3-4 ks čerstvé chilli
  • soľ

Postup Naan chleba

V miske zmiešame všetky suché suroviny na prípravu cesta. Jogurt vyšľaháme s vajcom a pridávame po častiach do múky a vymiešame cesto. Cesto si preložíme na pracovnú plochu, do stredu cesta spravíme prstom jamku do ktorej vlejeme olej a cesto dobre premiešame aby sme dostali mäkké a elastické cesto. Takto vypracované ho zabalíme do fólie a necháme 1⁄2 hod odpočívať. Následne ho rozdelíme na 20 porcií, vytvarujeme do tvaru guľky ktoré potom zatlačíme a necháme ešte prikryté 10 minút odpočívať. Každú placku vyvaľkáme na kruh približne 12,5 cm veľký, a opatrne vytiahneme prstami konce placky do max 23cm dĺžky. Placky opečieme do hneda na suchej rozpálenej panvici z oboch strán. Opečený Naan potrieme rozpusteným maslom a zabalíme do utierky prípadne alobalu, pokiaľ nedopečieme ostatné placky. Takto nám ostane mäkké a jemné do podávania.

Postup Tandoori masala kura

V mažiari rozdrvíme celý koriander a rímsku rascu. Zmiešame všetko ostatné korenie okrem bobkového listu a celej škorice. Nemusíme merať presné množstvo, potrebujeme približne rovnako z každého druhu, iba tandoori masaly potrebujeme 2x toľko. Zahrejeme panvicu a na sucho prehrejeme koreniny, cca 2 minúty. Na kocky nakrájané mäso v korení obalíme a dáme ho bokom. Do prázdnej panvice pridáme maslo, celú škoricu, bobkový list, zázvor a nakrájané chilli – miešame cca 1-2 minúty. pridáme mäso a osolíme. Miešame ďalšiu minútu a potom pridáme pretlak a drvené paradajky. Zamiešame a varíme ešte asi 15 minút na malom ohni. Asi v polovici pridáme tamarind. Na konci pridáme smotanu a med.