Maková bezlaktózová torta
Neviem či aj Vás pravidelne pozývajú na oslavu lebo vedia, že ako darčeky nosíte výtvory zo svojej kuchyne, ale mám pocit, že to už býva stále častejšie a častejšie, že moje dobré meno cukrárky ma predbehne. Nehnevám sa však čo, treba mať základňu sledovateľov a konzumentov. A hlavne, keď idem na takú párty, tak aspoň môžem aj ja ochutnať svoje dielo. Tento recept som už robila na dve oslavy, a teda na obe sa podarila perfektne. Na túto druhú, rodinnú oslavu sa mi korpus cestou pohol a musela som cestou dokupovať aj dáke záchranné špajdle, aby sme prežili cestu.
Ale chuťovo stále na VÝ-BOR-NÚ !
INGREDIENCIE na 2 korpusy:
- 8 vajec
- 140 g makovej múky
- 200 g cukru
- 260 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 200 ml oleja
- 200 ml mandľového mlieka
Na krém:
- 250 g mascarpone bez laktózy
- 400 g bezlaktózovného jogurtu
- lyžica medu
- 1 balíček práškovej šľahačky
- mlieko podľa receptu na šľahačku
- 100 ml mlieka na mak
- 200 g mletého maku
- 50 ml rumu
- slivkový lekvár
- čokoláda
Postup:
4 bielka vyšľaháme do snehu s troškou cukru a štipkou soli. V druhej nádobe vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny, pridáme olej a mlieko. Do hmoty jemne primiešame bielka so sypkými ingredienciami.
Dáme do tortovej formy (priemer 24) , ktorú sme predtým vytreli maslom a vysypali múkou. Pečieme pri 180 stupňoch asi 30-35 minút.
Ak máme iba jednu tortovú formu, počkáme pokým sa prvý korpus trošku vychladne a môžeme ho vybrať. A postup budeme opakovať aj s druhým korpusom.
Krém si pripravíme nasledovne. Mlieko (100 ml) privedieme do varu, pridáme celý mak a rum. Mak necháme vychladnúť a medzitým si vyšľaháme práškovú šľahačku z prášku podľa návodu na obale. V druhej miske zmiešame mascarpone s jogurtom a medom, pridáme celý mak a polku vyšľahanej šľahačky. Zvyšok šľahačky si necháme na ozdobu Krém dobre premiešame, aby sme mali mak úplne všade.
Studené korpusy rozrežeme za polovicu a začneme skladať tortu. Na korpus natrieme dobrú vrstvu lekváru, na lekvár dáme makový krém. Na krém uložíme ďalší korpus, potrieme lekvárom a makovým krémom a takto opakujeme pokým nedáme posledný korpus. Ak dáme štvrtý korpus, tak ten potrieme už iba lekvárom.
Kraje torty potrieme zvyšným makovým krémom a šľahačkou. Na vrch torty dáme rozpustenú čokoládu a ozdobiť môžeme podľa svojej fantázie. My sme vrch ozdobili materinou dúškou a granátovým jablkom.