Arašidový koláč

Bezlaktózy, bez cukru taký akurát fajný koláč na diétku po Vianociach.

Prichádza čas po Vianociach, sviatkoch, kedy sme v tom najhoršom prípade nič iné nerobili iba jedli. Teda ja sa k tomu môžem spokojne priznať, že som viac času strávila v pivnici pri koláčoch ochutnávaním, ako športom. Prišiel Nový rok s týmto dňom aj veľa predsavzatí. Ak máte nejaké zaujímavé predsavzatia, šup s nimi do komentáru nech zistíme, či máme spoločné.

Jedno z mojich predsavzatí je variť a piecť zdravšie. Určite týmto mojím počinom nikomu v rodine neublížim (nikto u nás netrpí podvýživou) ale naopak, keď chcú maškrtiť tak aspoň zdravo.

Nápad pre dnešný recept som hľadala v knižke od FitClanu. A musím povedať, že tento recept zvládnu všetky vekové kategórie. Dokonca aj môj 1,5 ročný synovec robil tortičku pre ocka, ktorému veľmi chutila.

Najľahšie recepty pre mňa vždy mala Nigella Lawson, ktorá bola takým mojím vnútorným inšpirátorom. Vždy všetko len elegantne zmiešala v miske, popíjala si pri tom vínko a bolo jej dobre. Začínam mať pocit, že sa všetci pri tomto receptíku zahráme na Nigellu. Otvoriť fľašku vína bude pri tomto recepte asi tá najťažšia vec.

INGREDIENCIE:

  • 50 g ovsené vločky
  • 50 g kakao
  • 30 ml kokosového tuku
  • 1 lyžica arašidového masla
  • 2 lyžice medu (pre tým čo radi sladké 100g cukru)
  • 2 vajíčka
  • 70 ml vody
  • 1 lyžička vanilky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku

POSTUP:

Cesto:

Kokosový tuk, arašidové maslo a med dáme do malého hrnčeka zohrievať na slabý plameň pokým sa nám kokosový tuk neroztopí. Do stolného mixéra dáme ovsené vločky a kakao, ktoré dobre spolu premixujeme.

Chceme vytvoriť múku z ovsených vločiek. Následne do sypkej zmesi pridáme kypriaci prášok, vanilku, vodu a zohriaty tuk s arašidovým maslom a medom.

Premiešame a na koniec pridáme vajíčka. Jemné tekuté cestičko vylejeme do kruhovej formy s priemerom 24 cm a pečieme asi 20 minút.

Krém:

Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s arašidovým maslom a do horúcej zmesi primiešame celú kyslú smotanu. Takýto krém natrieme na zrezaný korpus, ktorý sme predtým potreli jahodovým džemom.

Dobrú chuť!

Add a Comment