Bezláktózové zázvorníky
Nikdy som si neuvedomovala, že do Vianočného pečiva ide toľko masla. Od kedy som bezlaktózová snažila som sa to obmedzovať, aspoň nebudem jesť veľa sladkého, ale kedže sa k mojej diéte pridaj aj brat, ktorému rada naplním bruško. Preto som hľadala tento rok variant, ktorý by bol zdravý a bez mliečny.
Našla som recept, ktorý nebol pôvodne bez latózy, ale čo by som to bola za kuchárku, kebyže sa mi nepodarí niečo vymyslieť. Tento receptík je inšpirovaný lenivou kuchárkou. Pri nákupe v obchode som sa zastavila pri kokosovom tuku a vtedy mi to docvaklo, že však nemusím kupovať malinké predražené delaktózované maslo, keď to môžem nahradiť aj „zdravšou“ variantnou.
INGREDIENCIE:
- 140 g špaldovej múky
- 55 g kokosu
- 2-3 čajové lyžičky zázvoru
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- ½ čajovej lyžičky soli
- ½ čajovej lyžičky muškátového orieška
- 60 g kokosového tuku
- 130 g cukru trstinového
- 1 vajíčko
- 1 lyžica rumu
- vanilkový cukor na obaľovanie
- čokoláda
POSTUP:
Suché ingrediencie si dáme do misky teda kokos, múku, zázvor, škoricu, sódu bikarbónu, soľ, muškátový oriešok a dobre premiešame.
V malom hrnčeku si vo vodnom kúpeli rozpustíme kokosový tuk spolu s trstinovým cukrom, rumom a vajíčkom. Pozor zahrievame pomaličky len do bodu, kedy bude tuk rozpustený, aby sme si nespravili praženicu z vajíčka.
Vylejeme do suchých ingrediencií a vypracujeme jemné cestíčko. Z cestíčka si spravíme 4 valčeky, ktoré zabalíme do celofánovej fólie a dáme na 30 minút do mrazničky. Stuhnuté cesto krájame na kolieska, ktoré obaľujeme v cukre a palcom do stredu robíme priehlbinku (na čokoládu).
Pečieme pri 180 stupňoch asi 7-9 minút. Horúce obaľujeme znova v cukre a do priehlbinky buď vkladáme kúsky čokolády alebo keď koláčiky vychladnú zarobíme si čokoládu, ktorú do priehlbiniek lyžičkou nalievame.
Prajeme Vám dobrú chuť!