Domáce burgre I. – žemle

Prvá časť receptu je zameraná na žemličky s burgrom. Pre vegánsky burger pozrite Domáce burgre II. – vegánske

INGREDIENCIE:

  • 1 KL sušeného droždia
  • 1/2 hrnčeka teplej vody
  • 1/2 hrnčeka vlažného mlieka
  • 1 vajce
  • 2 PL oleja
  • 2 PL cukru
  • 1 KL soli
  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • trochu masla
  • 1 ks žĺtka
  • trochu sezamových semienok

POSTUP:

Vo väčšej mise zmiešame droždie s teplou vodou a kvások necháme vykysnúť. V inej mise zmiešame mlieko, vajíčko, olej, cukor, soľ a túto zmes primiešame k droždiu spolu s vodou.

Všetko premiešame, pridáme múku a vymiešame hladké, trošku lepivé cesto. Ak je moc lepivé, pridáme ešte trochu múky.

Cesto dáme do misy vymastenej maslom, prikryjeme ho utierkou a necháme nakysnúť. Potom ho znova vypracujeme, rozdelíme na 8 rovnakých častí a pomocou rúk vytvarujeme z cesta žemle.

Uložíme ich na plech s papierom na pečenie, tesne pred pečením potrieme žĺtkom, posypeme sezamom a vložíme do rúry.

Pečieme pri teplote 190°C približne 15-20 minút.

Tags:,