Domáce burgre I. – žemle
Prvá časť receptu je zameraná na žemličky s burgrom. Pre vegánsky burger pozrite Domáce burgre II. – vegánske
INGREDIENCIE:
- 1 KL sušeného droždia
- 1/2 hrnčeka teplej vody
- 1/2 hrnčeka vlažného mlieka
- 1 vajce
- 2 PL oleja
- 2 PL cukru
- 1 KL soli
- 3 hrnčeky hladkej múky
- trochu masla
- 1 ks žĺtka
- trochu sezamových semienok
POSTUP:
Vo väčšej mise zmiešame droždie s teplou vodou a kvások necháme vykysnúť. V inej mise zmiešame mlieko, vajíčko, olej, cukor, soľ a túto zmes primiešame k droždiu spolu s vodou.
Všetko premiešame, pridáme múku a vymiešame hladké, trošku lepivé cesto. Ak je moc lepivé, pridáme ešte trochu múky.
Cesto dáme do misy vymastenej maslom, prikryjeme ho utierkou a necháme nakysnúť. Potom ho znova vypracujeme, rozdelíme na 8 rovnakých častí a pomocou rúk vytvarujeme z cesta žemle.
Uložíme ich na plech s papierom na pečenie, tesne pred pečením potrieme žĺtkom, posypeme sezamom a vložíme do rúry.
Pečieme pri teplote 190°C približne 15-20 minút.