Etiópsky farebný tanier
Táto kuchyňa mi pripomína film Júlia a Júlia, kde si hlavnú roľu zahrala Meryl Streepová, ako šéfkuchárka. Ak ste tento film nevideli vrelo odporúčam. Okrem toho, že sa naučíte veľa zaujímavostí z tajov kuchyne naučíte sa aj ako zvládnuť tento recept. Pretože raz Meryl dostala za úlohu nakrájať asi tonu cibule. Dnes som sa presne tak cítila. Načistila som asi 10 kusov cibule a poviem vám, že som si aj trošku poplakala.
Dokonca som zistila, že aj v známom Americkom seriáli The Simpsons (dúfam, že aj vy si to tak čítate ako ja, že mi v hlave znie zvučka z tohto seriálu) Margie zobrala Barta a Lízu na večeru do Etiópskej reštaurácie, kde ochutnali práve takýto podobný vegetariánsky tanier. Prikladám link pozrite si to sami, nech viete čo Vás čaká, ak sa rozhodnete uvariť tento recept.
A čím je tak špeciálne Etiópske jedlo? Charakterizujú ho zvyčajne rôzne korenené prívarky / kari (zvané wats) vyrobené z rôznych druhov mäsa alebo strukovín, ktoré sa podávajú na veľkom okrúhlom etiópskom kváskovom plochom chlebe nazývanom injera. Injera je autentický etiópskych chlieb, ktorý sa na ten slovenský ani z ďaleka nepodobá. V zásade slúži ako „tanier“ na jedlo a dokonca slúži aj ako kuchynské náradie, pretože pri konzumácii etiópskeho jedla nepoužívate lyžice ani vidličky. Všetko naberáte rukou, najlepšie pomocou kúska chlebíka.
Pre tých, ktorí nevedia, študovala som v Číne a hrávala som tam volejbal s mojimi Etiópskymi kamarátmi, ktorí tak ako aj Pakistanci, ma pozvali na obed. Nedokázala som priniesť takúto chuť aj k nám do kuchyne, ale základ by bol. Veľa farebných jedál na jednom veľkom tanieri s rôznorodými chuťami a injera (chlebík) nemôže chýbať. Žiaden príbor, len čisté ruky a chlebík, z ktorého si trháte kúsočky a plníte si ich zmesou, ktorá je dobre korenená. Skvelé je, že všetci jedia z jedného taniera, je to taký boj o kúsok jedla, ktorý ti najviac chutí. Pre mňa toto jedlo jednoznačne bolo skvelým zážitkom. Celá rodina sme ho totižto jedli spolu.
Náš farebný tanier pozostával zo šiestich plnohodnotných jedál, ktoré sú skvelým prísunom bielkový a živín. Hlavnými ingredienciami týchto jedál sú cibuľa (ale, že veľa), cesnak, zázvor, čili, strukoviny a zmes korenín! Zmes korenín sme si pripravili dopredu a to nasledovne. V mažiari si rozomelieme 2 lyžice koriandových semiačok a 1 a ½ lyžice kmínu na jemný prášok. Pridáme 1 lyžicu mletej škorice, 1 malé sušené čili, 1 lyžicu kardamónu, 1 lyžicu oregana, ¼ lyžice kurkumy, ½ lyžice muškátového orechu a štipku soli a dobre premiešame. Túto zmesku korenín sme po lyžičke dávali do všetkých jedál. Pretože pravé Etiópske jedlo sa pripravuje na špeciálnom masle, v ktorom sú rozpustené všetky tieto ingrediencie. Ale keďže ja sa moc s mliekom nemám rada, tak som to takto vymyslela.
Pozrime sa ako si spraviť tento farebný tanier, ktorý je určite v niektorých bodoch náročný najmä na použité množstvo hrncov a panvičiek, ale zato ušetríte umývanie riadu a príboru…
KIK- HRACHOVÁ OMÁČKA
Veľmi jednoduchá a chutná omáčka, ktorú si viem predstaviť aj ako len tak prílohu k hoc akému inému jedlu. Je to žltá prijemne palivá omáčka, ktorú ale treba dobre osoliť. Ja som ju zabudla osoliť, ale však sa hovorí, že niekedy lepšie menej ako viac. Aj keď v Slovenskej kuchyni sa často používa, táto kombinácia Vás príjemne prekvapí.
Celý recept nájdeš pod fotkou !
ATAKILT – KARI ZEMIAKY S MRKVOU
Originál recept je aj s čínskou kapustou, ale keďže som si všetky ingrediencie pečlivo napísala na papier a potom polku zabudla kúpiť, musela som recept domyslieť, tak aby som už nemusela ísť znovu do obchodu.
Najprv som si myslela, že nám toto moc chutiť nebude, ale bola to prvá vec, ktorá zmizla zo spoločného taniera. Asi preto, že je to niečo s čím sa na našom stole pravidelne stretávame. Zemiačiky všetci papáme aj mrkvičku ľúbime a aj spojené to máme radi. Viac Slovenskú chuť tomu pridáva asi aj tá restovaná cibuľka s koreninami, ktoré my máme radi.
Celý recept nájdeš pod fotkou!
GOMEN – CESNAKOVÝ KEL
Neviem ako u Vás ale u nás je niekedy boj proti tejto zelenine. Brat ju nepreferuje a maminke je to celkom jedno, ale radšej namiesto kelu si dá radšej iné jedlo. No a ocko ten kel veľmi ľúbi. A ja ? Ja ako správny kuchár mám rada všetko. Ale táto variácia mi asi chutila zo všetkého najviac pre svoju jemne pikantnú chuť spojenú so sladkou chuťou kelu. No do kelu, skvelá kombinácia chutí aj som jej spravila tak málo! Táto autentická etiópska príloha posúva konzumáciu zdravých kelových hlavičiek na úplne novú úroveň lahodnosti! Ak nemáte radi kel, kľudne tam dajte lístky špenátu. Takýto druh Gomenu nájdete vo veľkým, moderných reštauráciách v Etiópii. Skvelo sa hodí aj k mäsu alebo aj ako súčasť bezmäsitého stolovania.
Celý recept na Gomen nájdeš pod fotkou !
MISIR WAT– ČERVENÁ ŠOŠOVICA
Misir wat alebo len Misir wot, je jedno z najpopulárnejších vegetariánskych jedál rozšírených po celej Etiópii. Verte či nie, mäsožravcom určite nebude chýbať mäso, pretože šošovica vám dodá dosť bielkovín, ktoré potrebujete k životu a tá chuť! Toto jedlo ako keby bolo z iného sveta. Misir wat je tvorený z najviac pestovanej plodine v Etiópii a podáva sa snáď ku každému jedlu v Etiópii.
Celý recept na MISIR WAT nájdeš pod fotkou !
SHIRO WAT- CÍCEROVÁ OMÁČKA
Shiro wat omáčku je dokonca bezlepková. Tým, že sa robí z cícerovej múky, je vhodná pre všetkých. V Etiópii Shiro wat je takým ich gulášom alebo kari, kde hlavou ingredenciou je cícerová múka, ktorá celému jedlu dodávajú jemnú orieškovú príchuť. Aj keď asi ťažko kúpite v miestnych potravinách cícerovú múku, alebo besan, ktorým sa nahrádza. Preto sme Vám dali návod ako si ju viete spraviť aj vy sami doma.
Celý recept na SHIRO WAT nájdeš pod obrázkom !
AKO SPRAVIŤ CÍCEROVÚ MÚKU?
My sme si spravili múku tak, že sme si kúpili celý nevarený cícer a ten sme v mixéri pomleli na cícerovú múku. Nechali sme v nej malé hrudky, ktoré v Shiro omáčke chutili ako oriešky. Takže ju vôbec v tomto prípade nemusíte mlieť na úplne jemnú múku.
INJERA – Etiópsky chlebík
Pravý Etiópsky chlebík, by mal kysnúť 4 dni v tmavej miestnosti na studenom mieste. My sme našli recept, kde stačí pridať kvasnice a môžeme ísť na to. Injera je kyslý plochý chlieb používaný v etiópskej a eritrejskej kuchyni, ktorý je hrubší ako palacinka, ale tenší ako lievance a má príjemne kyslú chuť. Injera sa v Etiópi používa snáď ku všetkému a často sa s ňou podávajú zeleninové, šošovicové alebo mäsové jedlá. Tieto jedlá sa konzumujú rukami, kde sa pomocou injery naberajú ďalšie jedlá ako s lyžicou.
Ingrediencie:
- pohár hrubej múky
- ½ pohára hladnej múky
- 1 lyžica droždia
- 1 pohár teplej vody s lyžicou cukru
- pohár hrubej múky
- pohár hladnej múky
- 1 pohár teplej vody
- soľ
Postup:
Jeden pohár hrubej a pól pohára hladkej múky zmiešame v miske kam vylejeme teplu vodu s cukrom a droždím. Necháme podkysnúť asi 30 minút a pridáme zvyšnú múku s vodou. Zmes necháme ešte ďalších 30-40 minút odpočívať. Cesto by malo mať konzistenciu niečo medzi palacinkovým cestom a lievancovým cestom. Keď cesto trošku podkysne, rozhorúčime palacinkovú panvicu a robíme „palacinky“, ktoré stočíme do rolky. Cesto poriadne osoľte nech to má chuť. A s takýmto Etiópskym chlebíkom si potom naberáme všetky omáčky.
Add a Comment
Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.