Gallo Pinto – Kostarické raňajky
Stane sa Vám niekedy, že neviete čo na raňajky? Na Kostarike na to našli recept. Je to veľmi easy a rýchla cesta ako sa zbaviť zvyškov. Tak isto si Gallo Pinto môžete spraviť aj na obed tak ako my.
Keď sa pozrieme na históriu tohto jedla, tak zistíme, že Kostarika a Nikaruaga sa bijú o pôvod tohto jedla. Základom pokrmu je ryža a fazuľa, doplniť toto jedlo môžeme aj paprikou, cibuľkou alebo zázvorom. Tak isto aj spôsob prírpavy je rôzny, podľa toho, v ktorej krajine latinskej amerky si Gallo pointo chcete vychuntať.
My sme si prirpavili to, ktoré poznáme a to práve to z Kostariky.
INGREDIENCIE:
- 1 pohár ryže (najlepšie uverenej deň dopredu)
- 400 g fazule v konzerve
- 1 cibuľa
- 2 cesnaky
- 1 červená paprika
- bazalka, tymián, koriander, pór
- soľ, čierne korenie
POSTUP:
Cibuľu očistíme, nakrájame a osmažíme na kvapke oleji do zlatova. Pridáme nakrájaný cesnak a červenú papriku a smažíme pri občasnom miešaní asi 2-3 minútky. Priame fazuľu z plechovky (Ak si budete robiť fazuľu, najlepšie je ju namočiť a variť deň dopredu.)
Posolíme, pokoreníme a necháme chvíľku variť. Šťavu z fazule sme si zliali do pohára a po pridaní ryže ho tam vylejem, nech sa chute pekne spoja a ryža nebude taká suchá.
No a už iba posypeme pórikom a koriandrom a môžeme podávať. Ráno si k tomu Kostaričania dávajú aj volské oko a slaninu. Ale to sme pre tento krát vynechali. Dobrú chuť!