GOMEN – Etiópsky kél na cesnaku
Neviem ako u Vás ale u nás je niekedy boj proti tejto zelenine. Brat ju nepreferuje a maminke je to celkom jedno, ale radšej namiesto kelu si dá radšej iné jedlo. No a ocko ten kel veľmi ľúbi. A ja ? Ja ako správny kuchár mám rada všetko. Ale táto variácia mi asi chutila zo všetkého najviac pre svoju jemne pikantnú chuť spojenú so sladkou chuťou kelu. No do kelu, skvelá kombinácia chutí aj som jej spravila tak málo! Táto autentická etiópska príloha posúva konzumáciu zdravých kelových hlavičiek na úplne novú úroveň lahodnosti! Ak nemáte radi kel, kľudne tam dajte lístky špenátu. Takýto druh Gomenu nájdete vo veľkým, moderných reštauráciách v Etiópii. Skvelo sa hodí aj k mäsu alebo aj ako súčasť bezmäsitého stolovania.
Ingrediencie:
- 1 žltá cibuľa
- 2 cesnaky
- 1 lyžica čerstvého zázvoru
- 1 lyžica kmínu
- ½ lyžice soli
- 1 lyžica koriandru
- 500 g kelové hlavičky
- zmeska korenín (nájdeš úvode ako na to)
POSTUP GOMEN:
Cibuľu nakrájame na malé kúsky a na troške oleja osmažíme do zlatova. Pridáme cesnak a zázvor a minútku smažíme.
Následne do hmoty dáme kmín, koriander a soľ, ktoré sme predtým podrvili na jemnú hmotu.
Keď sa chute prepoja pridáme očistený a na drobno nakrájaný kel.
Chvíľku posmažíme a podlejeme vodou a necháme dusiť, pokým nie je úplne mäkký.
Nezabudni pozrieť celý recept na Etiópsky farebný tanier !!!