Gruzínske Chačapuri
Ach ja a tá moja neústala túžba cestovať a skúšať nové recepty. Medzi jedny z tých najobľúbenejších receptov patrí aj toto Gruzínske Chačapuri. Je to taká špeciálna Gruzínska pizza, ktorá je plnená syrom alebo fazuľou. Chrumkavé, maslové cesto… pohár vína a dobrá spoločnosť a vlastne sa cítim ako v gruzínsku.
Na konci článku sa nachádza aj videorecept…
Kebyže niekto chcete vyskúšať pravé gruzínske víno a neche sa mu za ním cestovať až do Gruzínska… V Bratislave na Vysokej ulici, je ruský obchod NEO Market, kede kúpite Gruzínske víno, syr či dobrý gruziňáčik.
INGREDIENCIE:
Cesto:
- 400 g hladkej múky
- 1 kvások
- 180 ml vody
- 180 ml mlieka
- 2 lyžice oleja
Syrová plnka:
- 1 mozzarelu
- 2 syry balkánskeho typu
- 2 vajíčka
- jarná cibuľka
Lóbio (fazuľa) plnka:
- 1 konzerva varenej veľkej červenej fazule
- 2 strúčiky cesnaku
- jarná cibuľka
- soľ, čierne korenie
POSTUP:
Zo surovín na cesto vytvoríme jemné cesto, ktoré sa bude trošku lepiť. Keď vykysne cesto bude sa to menej lepiť. Cesto rozdelíme na 4 časti, a každú jednu časť rozvaľkáme a naplníme plnkou akú preferujeme (návod ako spraviť Chačapuri nájdeš vo videu).
Syrovú plnku pripravíme tak, že nastrúhame syry, pridáme vajíčka a nakrájanú jarnú cibuľku.
Fazuľovú plnku pripravíme nasledovne. Očistíme si 2 strúčiky cesnaku, ktoré rozmixujeme ponorným mixérom spolu s fazuľou. Pridáme nakrájanú cibuľku a môžeme plniť. Ak máme neochutenú fazuľu z konzervy, poriadne osolíme a dochutíme čiernym korením.
Odporúčame Vám spraviť obe plnky, pretože tí, čo ste boli v Gruzínsku a ochutnali ste obe verzie viete, že obe sú brutálne dobre.
Ak tu máme aj milovníkov koriandru, rozhodne si ho nezabudnite primiešať do plniek alebo len tak „zakusovať“ k teplej Chačapuri. Treba podávať teplé s pohárom suchého červeného vína.