Gruzínske Chačapuri

Ach ja a tá moja neústala túžba cestovať a skúšať nové recepty. Medzi jedny z tých najobľúbenejších receptov patrí aj toto Gruzínske Chačapuri. Je to taká špeciálna Gruzínska pizza, ktorá je plnená syrom alebo fazuľou. Chrumkavé, maslové cesto… pohár vína a dobrá spoločnosť a vlastne sa cítim ako v gruzínsku.

Na konci článku sa nachádza aj videorecept…

Kebyže niekto chcete vyskúšať pravé gruzínske víno a neche sa mu za ním cestovať až do Gruzínska… V Bratislave na Vysokej ulici, je ruský obchod NEO Market, kede kúpite Gruzínske víno, syr či dobrý gruziňáčik.

INGREDIENCIE:

Cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 1 kvások
  • 180 ml vody
  • 180 ml mlieka
  • 2 lyžice oleja

Syrová plnka:

  • 1 mozzarelu
  • 2 syry balkánskeho typu
  • 2 vajíčka
  • jarná cibuľka

Lóbio (fazuľa) plnka:

  • 1 konzerva varenej veľkej červenej fazule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • jarná cibuľka
  • soľ, čierne korenie

POSTUP:

Zo surovín na cesto vytvoríme jemné cesto, ktoré sa bude trošku lepiť. Keď vykysne cesto bude sa to menej lepiť. Cesto rozdelíme na 4 časti, a každú jednu časť rozvaľkáme a naplníme plnkou akú preferujeme (návod ako spraviť Chačapuri nájdeš vo videu).

Syrovú plnku pripravíme tak, že nastrúhame syry, pridáme vajíčka a nakrájanú jarnú cibuľku.

Fazuľovú plnku pripravíme nasledovne. Očistíme si 2 strúčiky cesnaku, ktoré rozmixujeme ponorným mixérom spolu s fazuľou. Pridáme nakrájanú cibuľku a môžeme plniť. Ak máme neochutenú fazuľu z konzervy, poriadne osolíme a dochutíme čiernym korením.

Odporúčame Vám spraviť obe plnky, pretože tí, čo ste boli v Gruzínsku a ochutnali ste obe verzie viete, že obe sú brutálne dobre.

Ak tu máme aj milovníkov koriandru, rozhodne si ho nezabudnite primiešať do plniek alebo len tak „zakusovať“ k teplej Chačapuri. Treba podávať teplé s pohárom suchého červeného vína.