Hanoi ryžové jarné závitky

Jarné závitky alebo „nem rán“ či „cha gio“ sa považuje za jedno z najobľúbenejších jedál vo Vietname. Toto jedlo sa hodí úplne ku všetkému a dá sa pripraviť na vyše 20 spôsobov.

Pamätám si, ako ma v Číne ponúka spolužiačka z Vietnamu s jej domácimi sladkými praženými jarnými závitkami, ktoré naplnila nutelou a banánom. Bola to neskutočná mňamka…dokonca mi aj vysvetlila, ako správne pripraviť pravé Hanoiské jarné závitky. Každá provincia má svoje typické jedlá, ktoré majú svoje špecifické chute a tak isto aj provincie vo Vietname. Túto dnešnú variantu sme si upravili, tak ako to býva u nás zvykom na naše chute a hlavne ingrediencie čo sa nachádzajú v chladničke.

Nie je to vôbec zložité, všetko sa pekne nastrúha, nakrája a len zabalí do ryžového papiera. Ryžový papier viete kúpiť aj cez internet z čínskych obchodov v Bratislave alebo ako my v Lidl počas Ázijského týždňa.

Tento krát sme recept ozvláštnili novinkou, o ktorej som sa dozvedela veľmi nedávno a je to omáčka Hot Bee. Túto omáčku môžete jesť na tony, pretože je sladko-štipľavá a perfektne sa hodí aj do rannej kaše, do latéčka či na pizzu.

INGREDIENCIE:

  • 10-15 ks ryžového papiera
  • 1 údené tofu
  • 2 mrkvy
  • 1/4 červenej hlávkovej kapusty
  • 2 lyžice Hot bee omáčky
  • 5 cm póru
  • necht zázvoru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čili parička (1 čerstvá alebo 2 sušené)
  • sójová omáčka
  • rybia omáčka
  • 1 lyžica zemiakového škrobu

POSTUP:

Červenú hlávkovú kapustu nakrájame na tenké prúžky a dáme do misky. Do druhej misky nastrúhame tofu a mrkvu na jemnom strúhadle. Pridáme 2 lyžice Hot bee omáčky, nadrobno nakrájaný pór s lyžicou sójovej omáčky. Ryžové pláty namáčame do misky s vodou a následne do stredu dáme kopček hmoty, pridáme pár kusov nakrájanej červenej kapusty a zmotáme do rolky, ktorú uložíme do olejom vymastenej zapekacej misky.

Tento postup zopakujeme pokým máme ryžový papier alebo plnku. Keď máme jednotlivé závitky uložené vedľa seba ešte ich pokvapkáme olejom a dáme do rúry na 30 min pri 180 stupňoch.

Medzičasom si spravíme omáčku. Na drobno si nakrájame 3 strúčiky cesnaku, necht zázvoru a jednu celú čili papričku, ktoré dáme osmažiť do rozhorúčeného oleja. Ingrediencie ihneď pustia silnú vôňu.

Do 100 ml vody pridáme 2 lyžice sójovej omáčky s lyžicou rybej omáčky a 1 lyžicu zemiakového škrobu. Privedieme k varu a necháme povariť, pokým sa nám nespraví jemná, lepkavá omáčka.

Ak je omáčka moc hustá pridáme vodu, ak riedka v troške vody rozmiešame ešte trošku zemiakového škrobu.

Add a Comment