Hanoi ryžové jarné závitky
Jarné závitky alebo „nem rán“ či „cha gio“ sa považuje za jedno z najobľúbenejších jedál vo Vietname. Toto jedlo sa hodí úplne ku všetkému a dá sa pripraviť na vyše 20 spôsobov.
Pamätám si, ako ma v Číne ponúka spolužiačka z Vietnamu s jej domácimi sladkými praženými jarnými závitkami, ktoré naplnila nutelou a banánom. Bola to neskutočná mňamka…dokonca mi aj vysvetlila, ako správne pripraviť pravé Hanoiské jarné závitky. Každá provincia má svoje typické jedlá, ktoré majú svoje špecifické chute a tak isto aj provincie vo Vietname. Túto dnešnú variantu sme si upravili, tak ako to býva u nás zvykom na naše chute a hlavne ingrediencie čo sa nachádzajú v chladničke.
Nie je to vôbec zložité, všetko sa pekne nastrúha, nakrája a len zabalí do ryžového papiera. Ryžový papier viete kúpiť aj cez internet z čínskych obchodov v Bratislave alebo ako my v Lidl počas Ázijského týždňa.
Tento krát sme recept ozvláštnili novinkou, o ktorej som sa dozvedela veľmi nedávno a je to omáčka Hot Bee. Túto omáčku môžete jesť na tony, pretože je sladko-štipľavá a perfektne sa hodí aj do rannej kaše, do latéčka či na pizzu.
INGREDIENCIE:
- 10-15 ks ryžového papiera
- 1 údené tofu
- 2 mrkvy
- 1/4 červenej hlávkovej kapusty
- 2 lyžice Hot bee omáčky
- 5 cm póru
- necht zázvoru
- 3 strúčiky cesnaku
- čili parička (1 čerstvá alebo 2 sušené)
- sójová omáčka
- rybia omáčka
- 1 lyžica zemiakového škrobu
POSTUP:
Červenú hlávkovú kapustu nakrájame na tenké prúžky a dáme do misky. Do druhej misky nastrúhame tofu a mrkvu na jemnom strúhadle. Pridáme 2 lyžice Hot bee omáčky, nadrobno nakrájaný pór s lyžicou sójovej omáčky. Ryžové pláty namáčame do misky s vodou a následne do stredu dáme kopček hmoty, pridáme pár kusov nakrájanej červenej kapusty a zmotáme do rolky, ktorú uložíme do olejom vymastenej zapekacej misky.
Tento postup zopakujeme pokým máme ryžový papier alebo plnku. Keď máme jednotlivé závitky uložené vedľa seba ešte ich pokvapkáme olejom a dáme do rúry na 30 min pri 180 stupňoch.
Medzičasom si spravíme omáčku. Na drobno si nakrájame 3 strúčiky cesnaku, necht zázvoru a jednu celú čili papričku, ktoré dáme osmažiť do rozhorúčeného oleja. Ingrediencie ihneď pustia silnú vôňu.
Do 100 ml vody pridáme 2 lyžice sójovej omáčky s lyžicou rybej omáčky a 1 lyžicu zemiakového škrobu. Privedieme k varu a necháme povariť, pokým sa nám nespraví jemná, lepkavá omáčka.
Ak je omáčka moc hustá pridáme vodu, ak riedka v troške vody rozmiešame ešte trošku zemiakového škrobu.