Krémové vegánske tofu korma
Pokrm s názvom Korma pochádza z indického subkontinentu, ktoré pozostáva z mäsa alebo zeleniny dusenej s jogurtom či smotanou, vody alebo vývaru a korenia. Korma má svoje korene v kuchyni Mughlai. Hovorí sa, že sa podávala Shah Jahanovi a jeho hosťom pri inaugurácii Tádž Mahalu. No asi nie teda takýto vegánsky pokrm, ale poriadny s mäsom. My sme dnes si spravili taký jemný s tofu.
INGREDIENCIE:
- 2 balíčky tofu (údené a neúdené)
- 1 konzerva kokosového mlieka
- ½ lyžičky kmínu
- ½ lyžičky koriandrových semiačok
- 1 malá červená cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- kúsok zázvoru
- 1 lyžička korenia garama masala
- ¼ lyžičky kardamónu
- ¼ lyžičky škorice
- trošku čili
- asi 2 lyžice kečupu
- 100 g kešu
- ½ citróna
POSTUP:
V panvici na sucho osmažíme kešu oriešky, ktoré po osmažení odložíme bokom. V tej istej panvici osmažíme tofu natrhané na kúsky, aby vyzeralo ako mäso. Na troške oleja ho osmažíme do zlatova, asi 5-10 minút. Tofu odložíme a v tej istej panvici pripravíme korma omáčku.
Na začiatku si dáme do panvice cibuľu, cesnak, semiačka koriandru a kmínu, nastrúhaný zázvor s kardamónom, škoricou, čili a garama masalou. Keď sa všetko prekne spojí dáme to do ponorného mixéru a dobre rozmixujeme. Vznikne nám neskutočne voňavá pasta, ktorú rozriedime kokosovým mliekom a kešu pastou.
Kešu pastu si spravíme tak, že kešu zalejeme troškou vody a rozmixujeme do hladka. Nerozmixuje všetky kešu, nechajte si pár aj na vrch.
Keď sme zmiešali pastu s mliekom a kešu pastou, pridáme osmažené tofu. Na vrch posypeme čerstvým koriandrom a kešu orieškami. Podávame s ryžou.