Maková bezlaktózová torta

Neviem či aj Vás pravidelne pozývajú na oslavu lebo vedia, že ako darčeky nosíte výtvory zo svojej kuchyne, ale mám pocit, že to už býva stále častejšie a častejšie, že moje dobré meno cukrárky ma predbehne. Nehnevám sa však čo, treba mať základňu sledovateľov a konzumentov. A hlavne, keď idem na takú párty, tak aspoň môžem aj ja ochutnať svoje dielo. Tento recept som už robila na dve oslavy, a teda na obe sa podarila perfektne. Na túto druhú, rodinnú oslavu sa mi korpus cestou pohol a musela som cestou dokupovať aj dáke záchranné špajdle, aby sme prežili cestu.

Ale chuťovo stále na VÝ-BOR-NÚ !

INGREDIENCIE na 2 korpusy:

  • 8 vajec
  • 140 g makovej múky
  • 200 g cukru
  • 260 g hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 200 ml oleja
  • 200 ml mandľového mlieka

Na krém:

  • 250 g mascarpone bez laktózy
  • 400 g bezlaktózovného jogurtu
  • lyžica medu
  • 1 balíček práškovej šľahačky
  • mlieko podľa receptu na šľahačku
  • 100 ml mlieka na mak
  • 200 g mletého maku
  • 50 ml rumu
  • slivkový lekvár
  • čokoláda

Postup:

4 bielka vyšľaháme do snehu s troškou cukru a štipkou soli. V druhej nádobe vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny, pridáme olej a mlieko. Do hmoty jemne primiešame bielka so sypkými ingredienciami.

Dáme do tortovej formy (priemer 24) , ktorú sme predtým vytreli maslom a vysypali múkou. Pečieme pri 180 stupňoch asi 30-35 minút.
Ak máme iba jednu tortovú formu, počkáme pokým sa prvý korpus trošku vychladne a môžeme ho vybrať. A postup budeme opakovať aj s druhým korpusom.

Krém si pripravíme nasledovne. Mlieko (100 ml) privedieme do varu, pridáme celý mak a  rum. Mak necháme vychladnúť a medzitým si vyšľaháme práškovú šľahačku z prášku podľa návodu na obale. V druhej miske zmiešame mascarpone s jogurtom a medom, pridáme celý mak a polku vyšľahanej šľahačky. Zvyšok šľahačky si necháme na ozdobu Krém dobre premiešame, aby sme mali mak úplne všade.

Studené korpusy rozrežeme za polovicu a začneme skladať tortu. Na korpus natrieme dobrú vrstvu lekváru, na lekvár dáme makový krém. Na krém uložíme ďalší korpus, potrieme lekvárom a makovým krémom a takto opakujeme pokým nedáme posledný korpus. Ak dáme štvrtý korpus, tak ten potrieme už iba lekvárom.

Kraje torty potrieme zvyšným makovým krémom a šľahačkou. Na vrch torty dáme rozpustenú čokoládu a ozdobiť môžeme podľa svojej fantázie. My sme vrch ozdobili materinou dúškou a granátovým jablkom.

Add a Comment