Maková bezlepková torta
Kedže máme v rodine aj celiakiu, tak radi pečieme aj koláče kde sa múka nenachádza. A toto je jeden z nich. Samé makové zrniečka v úsmeve.
Budeš potrebovať:
Korpus:
- 300 g čerstvo pomletého maku
- 4 vajcia
- štipka soli
- 100 g masla alebo kokosového oleja
- 100 g medu
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 250 ml smotany na šľahanie
- 250 g mascarpone
- 2 lyžice medu
- 1 vanilkový struk
Krém:
- zlatý klas
- 150 ml vody a 150 ml mlieka
- cukor podľa chuti
- 250 g tvaroh jemný
Plnka:
- drobné ovocie
- zlatý klas
Vajcia rozdelíme. Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej mise premiešame mak s kypriacim práškom. Pridáme žĺtka, med, rozpustené (pozor, nie horúce!) maslo a na koniec vmiešame vyšľahané bielka. Masu vylejeme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 22 cm a pečieme v rúre vyhriatej na 170ºC približne 40 minút. Zatiaľ si pripravíme krém. Z mlieka, vody, cukru a zlatého klasu si spravíme hustý puding, do ktorého hneď pridáme jemný tvaroh. Poriadne premiešame a necháme vychladnúť. Plnku sme si pripravili z čerstvého ovocia čo práve rástlo v záhrade (maliny, jahody, egreše, josta a čierne ríbezle). Zmes sme dali do hrnca s cukrom a za občasného miešania privedieme ovocie k varu. V malom množstve vody si rozmiešame zlatý klas, ktorý dáme do ovocia a spravíme ovocný hustý puding.
Keď je korpus upečený rozrežeme korpus na 2 časti. Spodný diel môžeme pokvapkať rumom alebo čerešňovým likérom. Natrieme krém a naplníme ovocnou plnkou. Trochu krému a ovocnej plnky si necháme na ozdobenie. Dobrú chuť!
Add a Comment
Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.