Maková bezlepková torta

Kedže máme v rodine aj celiakiu, tak radi pečieme aj koláče kde sa múka nenachádza. A toto je jeden z nich. Samé makové zrniečka v úsmeve.

Budeš potrebovať:

Korpus:

  • 300 g čerstvo pomletého maku
  • 4 vajcia
  • štipka soli
  • 100 g masla alebo kokosového oleja
  • 100 g medu
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone
  • 2 lyžice medu
  • 1 vanilkový struk

Krém:

  • zlatý klas
  • 150 ml vody a 150 ml mlieka
  • cukor podľa chuti
  • 250 g tvaroh jemný

Plnka:

  • drobné ovocie
  • zlatý klas

Vajcia rozdelíme. Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej mise premiešame mak s kypriacim práškom. Pridáme žĺtka, med, rozpustené (pozor, nie horúce!) maslo a na koniec vmiešame vyšľahané bielka. Masu vylejeme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 22 cm a pečieme v rúre vyhriatej na 170ºC približne 40 minút. Zatiaľ si pripravíme krém. Z mlieka, vody, cukru a zlatého klasu si spravíme hustý puding, do ktorého hneď pridáme jemný tvaroh. Poriadne premiešame a necháme vychladnúť. Plnku sme si pripravili z čerstvého ovocia čo práve rástlo v záhrade (maliny, jahody, egreše, josta a čierne ríbezle). Zmes sme dali do hrnca s cukrom a za občasného miešania privedieme ovocie k varu. V malom množstve vody si rozmiešame zlatý klas, ktorý dáme do ovocia a spravíme ovocný hustý puding.

Keď je korpus upečený rozrežeme korpus na 2 časti. Spodný diel môžeme pokvapkať rumom alebo čerešňovým likérom. Natrieme krém a naplníme ovocnou plnkou. Trochu krému a ovocnej plnky si necháme na ozdobenie. Dobrú chuť!

One Comment

Add a Comment