Makovo-jahodový koláč

Obdobie jahôd je tu a my sme si pre vás pripravili skvelý makovo-jahodový koláč, s ktorým rozhodne ohúrite každú návštevu. Mak krásne chrumká pod zubami, tvaroh skrýva sladké prekvapenie v podobe jahôd a červená želatína tomu dodáva celkový šmrnc. Proste krása 🥰

INGREDIENCIE:

Maková piškóta:

  • 100 g Hery
  • 120 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 škoricový cukor
  • 4 vajcia
  • 100 g mletého maku
  • 70 g hladkej múky

Krém:

  • 300 g jahôd
  • 250 g smotany na šľahanie
  • 500 g jemného tvarohu
  • 1 vanilkový cukor
  • 50 g práškového cukru

Ozdoba:

  • 200-300 g čerstvých jahôd
  • želatína v prášku

Bielky vyšľaháme s 90g práškového cukru do tuha. V druhej miske heru vymiešame s 30g práškového cukru, vanilkovým a škoricovým cukrom do penistá. Následne po jednom pridávame žĺtka do maslovej hmoty a vznikne nám nadýchaná maslová hmota.

Sneh po častiach primiešame do žĺtkovej peny spolu s makom a mukou. Cesto dáme na plech, kt. je vystlatý papierom na pečenie a pečieme pri 180 stupňoch asi 25 minút.

Tvaroh vyšľaháme s celou šľahačkovou smotanou, cukrom a vanilkovým cukrom do jemného krému. Do tejto hmoty primiešame na kocky nakrájané všetky jahody a natrieme na studený makový korpus.

My sme ako ozdobu použili jahody nakrájané na plátky a zaliate želatínou. Necháme dobre stuhnúť a najchutnejší je na druhý deň.

One Comment