Makovo-jahodový koláč
Obdobie jahôd je tu a my sme si pre vás pripravili skvelý makovo-jahodový koláč, s ktorým rozhodne ohúrite každú návštevu. Mak krásne chrumká pod zubami, tvaroh skrýva sladké prekvapenie v podobe jahôd a červená želatína tomu dodáva celkový šmrnc. Proste krása 🥰
INGREDIENCIE:
Maková piškóta:
- 100 g Hery
- 120 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 škoricový cukor
- 4 vajcia
- 100 g mletého maku
- 70 g hladkej múky
Krém:
- 300 g jahôd
- 250 g smotany na šľahanie
- 500 g jemného tvarohu
- 1 vanilkový cukor
- 50 g práškového cukru
Ozdoba:
- 200-300 g čerstvých jahôd
- želatína v prášku
Bielky vyšľaháme s 90g práškového cukru do tuha. V druhej miske heru vymiešame s 30g práškového cukru, vanilkovým a škoricovým cukrom do penistá. Následne po jednom pridávame žĺtka do maslovej hmoty a vznikne nám nadýchaná maslová hmota.
Sneh po častiach primiešame do žĺtkovej peny spolu s makom a mukou. Cesto dáme na plech, kt. je vystlatý papierom na pečenie a pečieme pri 180 stupňoch asi 25 minút.
Tvaroh vyšľaháme s celou šľahačkovou smotanou, cukrom a vanilkovým cukrom do jemného krému. Do tejto hmoty primiešame na kocky nakrájané všetky jahody a natrieme na studený makový korpus.
My sme ako ozdobu použili jahody nakrájané na plátky a zaliate želatínou. Necháme dobre stuhnúť a najchutnejší je na druhý deň.