MISIR WAT– Etiópska červená šošovica
Misir wat alebo len Misir wot, je jedno z najpopulárnejších vegetariánskych jedál rozšírených po celej Etiópii. Verte či nie, mäsožravcom určite nebude chýbať mäso, pretože šošovica vám dodá dosť bielkovín, ktoré potrebujete k životu a tá chuť! Toto jedlo ako keby bolo z iného sveta. Misir wat je tvorený z najviac pestovanej plodine v Etiópii a podáva sa snáď ku každému jedlu v Etiópii.
Ingrediencie:
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/3 konzervy rajčín na kúsky
- 2 lyžice kečupu
- 1 pohár červenej šošovice
- pohár vody s polkou bujónu
- 2 lyžice červenej papriky
- zmeska korenín (nájdeš úvode ako na to)
Postup:
Cibuľu, zázvor a cesnak nakrájame na drobno. Dáme do hrnca na trošku oleja a osmažíme do zlatova.
Zmesku posypeme koreninami a necháme nech sa spoja pekne chute. Pridáme 1/3 konzervy rajčín (zvyšnú časť použijeme do SHIRO omáčky) a privedieme do varu.
Pridáme premytú červenú šošovicu, zalejeme vodou s bujónom a varíme pokým nie je šošovica mäkká. Počas varenia treba prilievať ešte vodu, pretože šošovica veľa vypije (asi 1 až 2 poháre). Omáčky majú byť husté preto s vodou opatrne.
Nezabudni pozrieť aj zvyšné Etiopske recepty!