Narodeninová torta pre Naďu
Ako už býva zvykom na oslavy zvyčajne chodím so sladkým darčekom v podobe torty. V tomto prípade to nebolo o nič iné. Naďa je moja dobrá kamarátka a aj tento rok som na jej narodeninovú oslavu prišla s vynikajúcou tortou. Zadanie na tortu bolo niečo jemné a svieže
Tento rok som sa rozhodla pre čokoládovú piškótu plnenú pomarančovým krémom a exotickým ovocím. Však presvedčte sa sami či som splnila zadanie. Táto torta je veľmi jednoduchá, plná ovocia a chutí.
Budeš potrebovať:
Na korpus:
- 4 vajíčka
- 200 g polohrubej múky
- 20 g kakaa
- 100 ml vody
- 100 ml oleja
- ½ prášku do pečiva
- štipku soli
- 100 g cukru
- vanilkový extrakt
Krém:
- 500 g mascarpone
- 500 ml smotany na šľahanie
- pomarančovú arómu
- 2 lyžice medu
Ovocná plnka:
- 500 g exotického ovocia mrazeného
- 1 zlatý klas
Ozdoba:
- drobné ovocie
- rumba gule
- čokoládové keksíky
- pomarančová čokoláda s kokosovým tukom
Jednotlivé postupy ako na to:
Korpus:
Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka s polkou cukru vyšľaháme do tuha. V druhej miske vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny a pridáme pomaličky za stáleho miešania olej a vodu. Do žĺtkov zamiešame polku suchých ingrediencií a jemne zamiešame polku bielkov. Dosypeme suché ingrediencie, jemne primiešame zvyšok bielkov. Zamiešame a dáme do tortovej formy o priemere 26 cm vymastenej a vysypanej múkou piecť do rozohriatej trúby na 180 stupňov C. Po 15 minútach trúbu stíšime na 160 stupňov C a pečieme ešte približne 10-15 minút alebo pokým špajdľa po vytiahnutí nebude čistá. Korpusy necháme vychladnúť.
Na túto tortu budeme potrebovať 2 takéto korpusy.
Ovocná plnka:
Mrazené ovocie dáme do hrnca s troškou vody a rozpustíme do mäkka. Keď je ovocie rozmrznuté a mäkké ponorným mixérom ho rozmixujeme do hladka a pridáme zlatý klas. Vďaka zlatému klasu sa nám zahustí ovocná plnka a budeme ju môcť lepšie dať na krém, bez toho aby nám z torty utiekol… Ovocnú plnku necháme úplne vychladnúť.
Krém:
Mascarpone vyšľaháme spolu so šľahačkovou smotanou a medom do tuha. Pridáme pár kvapiek pomarančovej arómy a dáme do chladničky stuhnúť na 10-15 minút.
Postup na dokončenie:
Keď máme oba korpusy, krém a plnku vychladnuté, korpusy z vrchu jemne zrežeme aby boli rovné a v polovičke rozrežeme na 2 časti, aby nám vznikli 2 polovičné korpusy. Takto budeme mať až 4 cca 1,5 cm vysoké tortové korpusy. Na pripravenú tácku dáme prvý korpus (odporúčam spodnú časť korpusu) ten potrieme 1/4 krému a na vrch dáme 1/3 ovocného krému a položíme na to ďalší korpus. Takto vrstvíme pokým nebudeme mať všetky korpusy na sebe. Posedný vrchný korpus potrieme len troškou krému a zalejeme rozpustenou čokoládou s kokosovým tukom. Necháme čokoládu chvíľku stuhnúť, aby sme mohli spraviť „kvapky“ po boku lyžičkou alebo cukrárenským vreckom. Následne ozdobíme vrch torty podľa nálady a chute. Dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 12 hodín a môžeme ísť na návštevu.
Ak si chcete pozrieť čo sme ešte vymysleli, tú sú najnovšie recepty z našej dieľne:
- Red velvet guličky
- Veterníky z odpaľovaného cesta
- Red velvet nanuky
- Cookies s brusnicami a bielou čokoládou
- Red velvet mini trortičky
Nápady na iné narodeninové torty nájdete tu:
https://bonapeteat.sk/category/recepty/torty/