Panenka so slivkovou omáčkou
Bravčová panenka je také chutné mäso samo o sebe, že na prípravu tohto receptu vám bude treba iba pár minút. Vopred mäso nemarinujeme, nenamáčame do mlieka alebo nenaklepávame. Proste stačí soľ, čierne korenie a dobre rozohriatá pánvica.
INGREDIENCIE:
- bravčovú panenku
- slivkový lekvár
- červené víno
- olivový olej
- sušené slivky (nie sú podmienkou)
- soľ, čierne korenie
POSTUP:
Panenku nakrájame na 3-4 centimetrové kúsky, ktoré následne stlačíme dlaňou, aby sme vytvorili stejk. Dobre osolíme z oboch strán, pokoreníme a pokvapkáme olivovým olejom a dáme na rozpálenú panvicu. Necháme zatiahnuť z každej strany, keď začne mäso meniť farbu po okrajoch z rúžovej do bielej, je čas otočiť panenku na druhú stranu. Aby sme zachovali jemnosť a šťavnatosť mäska, dáme ich do zapekacej misy a do rozohriatej trúby na 200 stupňov. Necháme zapekať pre raw stejky cca 5 minút, pre médium 8-10 minút podľa hrúbky panenky. Panenku viete pripraviť aj na panvici, že stíšite teplotu na médium a necháte variť pokým sa vám nezdajú dobre opečené z oboch strán. Vždy je dobré si pred podávaním jedno mäso rozkrojiť a zistiť, či je spravené podľa našich predstáv.
Na omáčku budeme potrebovať asi 2 lyžice lekváru, 5 lyžíc červeného vína, 5 lyžíc vody a na drobno nakrájane sušené slivky. Všetky ingrediencie dáme do hrnca a za stáleho miešania dovedieme k varu. Ak je lekvár moc hustý nebojte sa priliať viac vody, aby omáčka bola redšia a pekne sa s ňou dala panenka poliať. Nezabudnite osoliť a okoreniť aj omáčku.
My sme si dali panenku so šalátom, ale vám vrelo odporúčame aj pečené zemiaky alebo ryžu.