Pečené pirohy
Jedno pekné ráno Maťko (brat) doma povedal, že jeho frajerka (Mima), doma robí pečené pirohy. Ostali sme zaskočení, čo, ako prosím? Pečené pirohy ale však to sa varí! Ako sa povie aký kraj taký mrav. Cesto je skvelé ja na varenie aj na pečenie. Určite neoľutujete ak si spravíte aj takéto pirôžky doma. Skvele sa hodia aj večer k poháru vína.
INGREDIENCIE:
- 1 kg hladkej múky
- 2,5 ČL soli
- 0,7 l acidofilného mlieka
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 2 kg uvarených zemiakov v šupke
- 2 bryndze
- 1 vajce
POSTUP:
Uvaríš zemiaky do mäkka a necháš vychladnúť. Vajíčko uvaríme na tvrdo. Z múky, soli, acidofilného mlieka a sódy bikarbóny vypracujeme jemné cesto, ktoré rozdelíme na 4 cestíčka a vyvaľkáme na tenko.
Rozkrájame na štvorce a bohato plníme cesto, ktoré skladáme do trojuholníkov alebo iného ľubovoľného tvaru.
Pečieme pri 200 stupňoch asi 15 min. do zlatova. Na vrch si môžeme dať osmaženú slaninku s cibuľkou alebo len kopček smotany.