Škoricovo-lekvárový cheecesake
Asi pred mesiacom mi kolegyňa posielala fotku podobného „Vianočného“ cheesecake. I keď recept som spravila už dávnejšie, dnes som na neho znovu narazila v mojej písanke. Tak som sa donútila spracovať fotky a pripraviť Vám tento recept. Určite sa Vám bude páčiť. Je to základ ako na všetky moje cheesecke len tam pridáte enormné množstvo škorice, aby ste vytvorili ten vianočný feeling na konci marca.
Ak si chcete vyskúšať aj iný cheesecake vyskúšaje napríklad tento hruškový.
INGREDIENCIE:
- 200 g škoricových sušienok
- 40 g kokosového tuku (alebo 60 g masla)
- 200 g cukru
- 500 g mascarpone
- 4 lyžice gréckeho jogurtu
- 4 vajíčka
- 2 lyžice škorice
- 1/4 lyžice mletého badiánu
- 1/4 lyžice mletého feniklu
- 2 kopcovité lyžice perníkového korenia
- 3 lyžice lekváru
- 3 lyžice rumu
- perníkové korenie
POSTUP:
Ako prvé si pripravíme keksíkový základ, ktorý je alfa a omega každého cheesecake. Sušienky nadrvíme na jemno a zalejeme rozpusteným kokosovým tukom. Poriadne premiešame a natlačíme do formy s priemerom 23 cm. Vložíme do rúry na 180 stupňov a pečieme cca 5 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Teplotu znížime na 160 stupňov.
V miske premixujeme mascarpone s cukrom a jogurtom. Potom opatrne zašľaháme po jednom vajíčka. Pridáme všetky koreniny a ešte dobre premiešame. Ja som do plnky nadrvila 5 čokoládových sušienok Hobbits, ktoré dodajú koláču zaujímavú štruktúru.
Zmes vlejeme do formy. Formu obalíme dvoma vrstvami alobalu zospodu a dookola. Takto vyzbrojenú formu vložíme do pekáča, do ktorého nalejeme vriacu vodu tak, aby siahala cca do polovice formy. Pozor aby sa voda nedostala pod alobal, následne by sa celý koláč nemusel podariť. Pečieme pri teplote 160 stupňov cca 30-35 minút. Po dopečení by mal byť cheesecake trasľavý v strede. Cheesecake necháme oddychovať najlepšie cez noc.
Polevu si spravíme nasledovne. Do hrnca s hrubým dnom dáme 3 lyžice lekváru, ktoré rozmiešame s rumom do hladka. Ide o to, aby sa lekvár pekne rozotieral a nebol hrudkovitý. Ja som do neho dala ešte škoricu, nech je jej všade dosť. Pekne tekutý lekvár nalejeme na cheesecake a môžeme rovno podávať. Dobrú chuť!