Sladké, červené jednoducho jahody
Túto stredu sme si pre vás pripravili základné informácie o jahodách. Ovocie, ktoré je široko oceňované svojou charakteristickou vôňou, jasnou červenou farbou, šťavnatou textúrou a sladkosťou. Jahody patria medzi najpopulárnejšie ovocie na svete. Keďže sa konzumuje buď čerstvé, alebo v rôznych pokrmoch, koláče, džemy alebo ako doplnok do drinkov.
Záhradná jahoda bola prvýkrát vyšľachtená v Bretónsku vo Francúzsku v 50. rokoch 20. storočia krížom Fragaria virginiana z východnej Severnej Ameriky a Fragaria chiloensis, ktorý v roku 1714 priniesol z Čile Amédée-François Frézier. Vedeli ste o tom, že lesná jahoda bola prvým druhom jahody pestovaným na začiatku 17. storočia?
TEST (správne odpovede na konci):
- Koľko semiačok je na povrchu jednej priemernej jahody ?
- 0
- 50
- 200
- 3000
- Miska jahôd sa vyrovná dennému prísunu:
- čokolády
- tukov
- vitamínu C
- srandy
- V jahodách sa nachádza kyselina jablčná, ktorá je známa ako prirodzený prostriedok na:
- čistenie sanitky
- čistenie kuchynského riadu
- bielenie zubov
- odfarbovanie vlasov
- V ktorej krajine sa nachádza múzeum jahôd „museé de la Fraise de Wepion ?
- Južná Afrika- Johanessburg
- Francúzsko-Paríž
- Belgicko- Namur
- Anglicko- Warwickshir
- Ktorý národ ma v obľube variť jahodovú polievku s názvom „zupa truskawkova“
- Rusko
- Poľsko
- Nemecko
- Slovinsko
S jahodami sa mi spája jeden perfektný recept a ten sme vám pripravili aj ako videorecept. Tento recept je taký jednoduchý, že ho určite zvládne aj začínajúca kuchárka. Druhý recept sme si pripravili trošku náročnejší, ale určite to zvládnete všetci bez problémov.
ODPOVEDE:
- 200
- Vitamínu C
- bielenie zubov
- Belgicko- Namur
- Poľsko