Slaný quiche Lorraine
Ak ste niekedy boli vo francúzsku viete, že vôňa čerstvého, jemného pečiva je základná vôňa Paríža. Francúzi totižto milujú slané koláče. Dnešný koláčik má názov podľa francúzskej oblasti, avšak podobné koláče jedávali s v 14.storočí už Angličania. Slávny quiche Lorraine pochádza zo severovýchodnej oblasti Francúzska, z Lotrinska. Táto časť Fracúzska dlho bola pod nadvládou Nemecka, preto aj názov slaného koláča quiche je akousi skomoleninou slova kuchen, nemecky koláč.
Základom dobrého quiche je správne cesto. Plnka je vždy taká skúška toho čo máme doma. Ale základnými ingredianciami je práve smotana a vajíčka. Tento pomer ak zachováme, môžeme do plnky dať na čo máme chuť a čo máme práv v chladničke. Najchutnejší je quiche teplý s pohárom vína.
INGREDIENCIE:
- ¼ kocky droždia
- 200 g polohrubej múky
- 100 ml mlieka
- 125 g tvarohu
- 125 g masla
- 1 vajíčko
- 1 lyžica kryštálového cukru
- soľ
Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor s droždím a necháme vzísť kvások. Do druhej nádoby dáme múku, soľ, vajíčko, rozpustené maslo, tvaroh a pridáme vykysnutý kvások.
Vytvoríme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste kuchyne podkysnúť cca 20 minút. Kruhovú formu vymastíme maslom a rúru rozohrejeme na 180 stupňov.
Cesto rozvaľkáme a jemne prstami pritlačíme na dno a boky formy. Do takto pripraveného cesta môžeme dať už na čo máme chuť slaninu, šunku, cibuľu, 4 druhy syra, špargľu, uvarené hríby alebo špenát.
A však nezabudnite všetky tuhé ingrediencie zaliať 1 šľahačkovou smotanou rozmiešanou s 2 vajíčkami, soľou a korením, aby sa vám vytvorila pekná krusta na vrchu.
Pečieme asi 30 minúť pri 180 stupňoch. Podávame ešte teplé. My sme do nášho quichu dali špenát, slaninu, eidam a povinnú zálievku šľahačkovú smotanu s 2 vajíčkami.