Tekvicový cheesecake
Listy padajú, posledné kúsky úrody sa rodia, dozrievajú a naša záhradka sa chystá na oddych. Preto si treba navodiť doma trošku takej viac jesennej nálady a ako ináč to spraviť ak nie dobrým tekvicovým cheesecake? Toto bol trošku taký pokus, či moja muškátová tekvica bude tiež tak dobre chutiť ako maslová. Bola famózna ! Škorica, fenikel, badián, to sú proste moje obľúbené jesenné koreniny (už mi tak pomaličky pripomínajú zimu, čas kedy bude dom rozvoniavať vianočným pečivom).
INGREDIENCIE:
- 200 g maslových sušienok
- 75 g masla
- 500 g uverenej a pomixovanej maslovej tekvice
- 200 g cukru
- 500 g mascarpone
- 2 lyžice gréckeho jogurtu
- 4 vajíčka
- škorica, badián, fenikel
POSTUP:
Ako prvé si pripravíme keksíkový základ, ktorý je alfa a omega každého cheesecake. Sušienky nadrvíme na jemno a zalejeme maslom. Poriadne premiešame a natlačíme do formy s priemerom 23 cm. Vložíme do rúry na 180 stupňov a pečieme cca 5 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Teplotu znížime na 160 stupňov.
Do hrnca dáme očistenú maslovú tekvicu, do ktorej dáme celú škoricu, kúsok feniklu, badiánu a klinčekov, zalejeme vodou (stačí po vrch posledného kúska tekvice v hrnci) a varíme, pokým tekvica nie je mäkká. Polovicu vody si odložíme bokom a zvyšok vylejeme.
Tekvicu pomixujeme ponorným mixérom, ak sá tekvica nedá pomixovať, prilejeme trošku vody čo sme si odložili. V miske premixujeme mascarpone, s cukrom a smotanou a pomaličky prilievame vlažnú tekvicovú výživu. Potom opatrne zašľaháme po jednom vajíčka.
Zmes vlejeme do formy. Formu obalíme dvoma vrstvami alobalu zospodu a dookola. Takto vyzbrojenú formu vložíme do pekáča, do ktorého nalejeme vriacu vodu tak, aby siahala cca do polovice formy. Pečieme pri teplote 160 stupňov cca 70 – 80 minút. Po dopečení by mal byť cheesecake trasľavý v strede.
Necháme ho cca hodinku chladnúť na kuchynskej linke a potom premiestnime na noc do chladničky. Necháme stuhnúť a podávame najlepšie na druhý deň. U nás je niekedy zaťažko nechať vychladnúť koláče… držím vám palce a prajeme Vám dobrú chuť!
Add a Comment
Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.