Zdravý hokkaido koláč bez múky
Hokkaido je tekvica, na ktorú nedám na jeseň dopustiť. Veľmi ľahko sa o ňu v záhrade postaráte (len vysadíte a ona rastie sama, ak má dosť vlahy) a hlavne pri dobrom skladovaní vám vydrží aj do Vianoc. My si doma pripravujeme Hokkaido na milión spôsobov, pretože je veľmi dobrým zdrojom vápnika, draslíka a železa. Okrem toho má v aj skvelú chuť, buď v polievke alebo len tak pečená ba dokonca, vhodná je aj do koláčov. Dnes sme si jeden taký ľahký bez múkový koláč pripravili. A ešte vedeli ste, že tekvica Hokkaido pochádza z Japonského ostrova Hokkaido? Napíšte nám do komentára, aký je váš obľúbený recept na tekvicu Hokkaido?
Ak ste skôr za klasické cheesecake s keksíkmi na spodku, skúste tento tekvicový chessecake.
INGREDIENCIE:
- 500 g Hokkaido tekvice
- 1 stredne veľké jabĺčko
- 2 banány
- 2 vajíčka
- 100 ml kokosového mlieka
- 1 lyžička perníkového korenia
- 1 lyžička škorice
POSTUP:
Hokkaido rozpolíme, lyžičkou vydlabeme stred a nakrájame na kocky, ktoré dáme do hrnca s jedným očisteným jabĺčkom. Po cca 15 minútach scedíme a dáme do mixéru, do ktorého pridáme banány a rozmixujeme ingrediencie na jemnú kašu.
Keď hmota trošku vychladne, pridáme vajíčka, kokosové mlieko a korenie a ešte premixujeme.
Takúto riedku hmotu nalejem do formy s priemerom 23 cm a dáme do trúby na 180 stupňov a pečieme asi 40-50 minút. Treba dávať pozor. Niektoré trúby môžu hriať silnejšie a koláč môže začať horieť z vrchu.
V tom prípade zakryjeme alobalom. Koláč je hotový keď sa stred ešte trošku trasie (ako pri cheesecake). Necháme dobre vychladiť, najlepšie cez noc. Dobrú chuť !